19.9.14

Kotiseutukirjallisuus on vahvuutemme!


Ikaalisten ja Hämeenkyrön seudun matkailu 18.9.14 kirjoittaa kotiseutukirjallisuudesta tähän tapaan.

1.9.14

Tervetuloa osallistumaan urkutapahtumaan 4.-7.9.!

Katso ilmoitus täältä !

IKAALISISSA JUHLISTETAAN URKUJA JO TOISTA KERTAA

Urkutapahtuma Ikaalisten kirkossa 4.–7.9.2014

Syyskuun alussa juhlistetaan Ikaalisissa kirkon urkuja jo toista kertaa. Ensimmäistä kertaa vuonna 2013 järjestetty urkutapahtuma sai alkunsa, kun ikaalilaisen urkurin Marko Koskisen kirjoittama ja Ikaalinen-Seuran kustantama kirja Ikaalisten urut julkistettiin. Tänäkin vuonna Ikaalisten kirkon urkuihin liittyvä tapahtumien sarja järjestetään Ikaalinen-Seuran ja Ikaalisten seurakunnan yhteistyönä.

Ikaalisten kirkossa on pitkät urkuperinteet: ensimmäiset, maankuulut urut valmistuivat jo v. 1846. Nykyiset urut, joista mainittu Ikaalisten urut -kirjakin kertoo, valmistuivat lopullisesti v. 1941 ja edustavat romanttista urkurakentamistyyliä, jonka sointi-ihanne jäljittelee suuren sinfoniaorkesterin sointia. Monissa Suomen kirkoissa on viimeisen puolen vuosisadan aikana romantiikan ihanteen mukaiset soittimet hävitetty ja korvattu. Ikaalisten kirkon urut ovat edustavat aikakautensa urut, jotka monine erityisominaisuuksineen ovat säilyneet erinomaisessa kunnossa ja ovat jatkossakin ehdottomasti säilyttämisen arvoiset.

Urkutapahtuman tilaisuuksiin kutsutaan kaikkia uruista ja urkumusiikista kiinnostuneita. Tänä vuonna tapahtumaan toivotaan mukaan erityisesti kasvavaa nuorisoa: perjantaiaamuna 5.9. järjestetään sekä alle kouluikäisille lapsille suunnattu lastenkonsertti että alakouluikäisille suunniteltu koululaiskonsertti. Näihin konsertteihin ovat kaikki lapset ja koululaiset huoltojoukkoineen tervetulleita. Niin lapsiperheille kuin myös tietysti kaikille muillekin sopivia tilaisuuksia ovat lisäksi sunnuntaina 7.9. järjestettävä workshop ja kaksi urkukonserttia.

Tapahtuman avaa urkutaiteilija Marko Koskisen konsertti torstai-iltana 4.9. Tähän konserttiin Marko Koskinen on koonnut sellaista musiikkia, joka erityisen hyvin sopii esitettäväksi Ikaalisten kirkon uruilla. Luvassa on yleisöä puhuttelevia, lähinnä myöhäisromantiikkaa edustavia urkukappaleita mm. M. Regerin ja C. Franckin urkutuotannosta. Perjantain lasten- ja koululaiskonsertteihin on Marko Koskinen koonnut lapsia ja nuorisoa kiinnostavaa ohjelmistoa – niin pieniä urkukappaleita kuin uruille sovitettua musiikkia. Nämä noin puoli tuntia kestävät konsertit juonnetaan ja niissä kuulijat perehdytetään urkujen sointimaailman moniin mahdollisuuksiin.

Sunnuntaina 7.9. on yleisöllä mahdollisuus tutustua urkujen saloihin urkurakentaja Marko Koskisen johdolla pienimuotoisessa ja leikkimielisessä työpajassa, jossa tutustutaan urkuihin ja urkurakentamiseen askartelun ja muun omakätisen toiminnan kautta. Mehu- ja keksitarjoilun jälkeen Ikaalisten kirkossa kuullaan sunnuntaina iltapäivällä vielä virolaisen urkutaiteilijan Kristel Aerin konsertti, johon taiteilija on koonnut urkumusiikkia eri maista ja eri vuosisadoilta – säveltäjänimiä ovat mm. D. Buxtehude, J.S. Bach ja R. Tobias.

Tervetuloa urkutapahtuman tilaisuuksiin Ikaalisten kirkkoon!

4.9. klo 19.00                                 Urkukonsertti,  urkutaiteilija Marko Koskinen
5.9. klo 09.15                                 Lastenkonsertti  (alle kouluikäisille lapsille)
5.9. klo 10.00                                 Koululaiskonsertti (alakouluikäisille koululaisille)
7.9. klo 14.00                                 Urku-workshop: Marko Koskinen
7.9. klo 16.00                                 Urkukonsertti, urkutaiteilija Kristel Aer (Viro)

Lisätiedot            
Maria Käkelä, 0500 830 710                                     Johanna Eränen, 044 744 0046
Ikaalinen-Seura ry                                                   Ikaalisten Seurakunta
maria.kakela@sasky.fi                                             johanna.eranen@evl.fi